Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

Laboratuvar ve Derslikler

TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ANABİLİM DALLARINCA KULLANILAN LABORATUVAR, DERSLİK VE DİĞER DONANIMLAR

 

1. Laboratuvarlar

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı tarafından kullanılan Jeomorfoloji Laboratuvarı ile Harita Bilgisi ve Uygulamaları sınıfının altyapı çalışmaları tamamlanarak hizmete açılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarının altyapı çalışmaları ile bilgisayar temini çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. İhtiyaç halinde fakültede yer alan diğer teknoloji derslikleri ile bilgisayar laboratuvarlarından yararlanılmaktadır.

2021-2022 akademik yılı güz yarıyılı itibariyle kullanıma açılan ve Fiziki Coğrafya dersleri kapsamında kullanılan Jeomorfoloji Laboratuvarı (Fotoğraf 1) öğretmen adaylarının zengin kayaç koleksiyonu sayesinde farklı kaya türlerini tanımlama, ince kesit analizleri ile mineraller bilgisini öğrenmelerine imkân vermektedir. Laboratuvarda LCD ekranlı bir öğrenci mikroskobu yanı sıra 2 adet de profesyonel polarizan mikroskobu bulunmaktadır. Bu mikroskoplarla mineralojik-petrografik analizler yapılarak görüntüleri alınabilmektedir. Laboratuvarımızda saha ve laboratuvar ortamında kullanılacak jeolog çekiçleri, şerit metre, pH ölçer, termometre, barometre, artım burgusu, GPS, jeolog pusulası vb. ekipmanlarda bulunmaktadır. Artım burgusu ile ağaçlardan halka alma ve dendrokronolojik analizler yapılabilmektedir.

Fotoğraf 1: Jeomorfoloji Laboratuvarından Bir Görünüm

Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı (Fotoğraf 2) ile öğrencilerin yeryüzüne ait tüm coğrafi bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılıp sorgulanması ve analiz edilmesi sağlanmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) destekli öğretim yöntemi, öğrencilerin farklı boyutlardaki (bilişsel, duyuşsal ve devinimsel) gelişimlerini desteklemektedir. Ayrıca CBS, coğrafyanın temel prensiplerini oluşturan “ne”, “nerede”, “nasıl” ve “niçin” sorularını cevaplamayı kolaylaştıran önemli bir öğretim aracı olarak fayda sağlamaktadır. Öğrenciler CBS yazılımları ile analiz yapabilmeyi ve coğrafi verileri yönetebilmeyi öğrenmektedir.

Fotoğraf 2: Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarından Bir Görünüm

Coğrafya eğitiminin en önemli amaçlarından birisi olan haritaları okuyabilme, algılayabilme ve analiz etme becerisi laboratuvarda ve bilgisayar ortamında sağlanan mevcut harita örnekleri ile sağlanmaktadır. Ayrıca haritalarda konum bilgisi ve yön bulma çalışmaları GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi) ve Pusula ile öğrencilere uygulatılmaktadır. Harita Bilgisi ve Uygulamaları Sınıfı’nda (Fotoğraf 3) gerçekleştirilen Harita Bilgisi dersinde öğrencilerimiz harita okur yazarı coğrafya öğretmeni adayı haline gelmektedir. Harita Bilgisi ve Uygulamaları Sınıfı’nda 1/100.000, 1/50.00 ve 1/25.000 ölçekli topoğrafya haritaları yanında çok sayıda farklı duvar haritaları yer almaktadır.

Fotoğraf 3: Harita Bilgisi ve Uygulamaları Sınıfından Bir Görünüm

2. Coğrafya Anabilim Dalı Teknoloji Derslikleri (Z-8 ve 9)

Coğrafya Anabilim Dalı’nda okutulan alan, alan eğitimi ve meslek bilgisi derslerinin yapıldığı klasik ve teknoloji destekli öğretim materyallerinin yer aldığı dersliklerdir.

3. Coğrafya Kütüphanesi

Coğrafya alan bilgisi kitapları yanında alan eğitimi, meslek bilgisi ve genel kültür kitapları bulunan bir kütüphanedir. Bununla birlikte çeşitli coğrafya dergilerinin basılı nüshaları ile çok sayıda tam metin bildiri kitapları bulunmaktadır.

Fotoğraf 4: Coğrafya Kütüphanesi’nden Bir Görünüm.

4. Profesyonel Meteoroloji İstasyonu (Davis Vantage Pro 2 Meteoroloji İstasyonu)
Hava sıcaklığı, atmosferik basınç, bağıl nem, rüzgâr hız ve yönü, yağış miktarı, çiy noktası sıcaklığı, hissedilen sıcaklık ölçümlerini anlık olarak yapar, konsol ekranına yansıtır ve tüm bu değişkenlerin tabloları da ekrandan görülebilir. Hava durumu tahmini, ayın 8 fazı, saat ve tarih değerleri ekrandan okunabilmektedir.
5. Derslikler
a. Türkçe Eğitimi ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dallarına tahsis edilmiş toplam 8 derslik mevcuttur.

6. Diğer İmkanlar
a. Tarih Anabilim Dalı için gerekli her türlü duvar haritaları mevcuttur.