Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Elemanları ve Öğrencilerinden Midilli Adası’na (Yunanistan) Ziyaret

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Elemanları ve Öğrencilerinden Midilli Adası’na (Yunanistan) Ziyaret
 

     Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rüştü ILGAR’ın organize ettiği, Prof. Dr. Muhammet ERAT, Coğrafya Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencilerinin katılımıyla 02-03 Aralık 2023 tarihinde Yunanistan Midilli Adası’na tarih ve doğa temalı arazi çalışması gerçekleştirilmiştir.

 

1. Midilli Şehri: Midilli Adası, Edremit Körfezi’nin batısında yer almaktadır. 1.630 kilometrekare yüzölçümü ve 320 km sahil şeridi ile Girit ve Eğriboz’dan sonra Yunanistan'ın en büyük 3cü adasıdır. 115.000’in üzerinde nüfusunun olduğu (üçte birinden fazlası Midilli şehrinde yaşamaktadır) bilinen Midilli, ormanlar ve zeytin ağaçlarıyla kaplı bir adadır. 
 


 
 Midilli şehir merkezinde yer alan Yeni Camii, kaderi hüzünlü ve yıkılmaya yüz tutmuş durumda bulunan bir camidir. Turizme kazandırılmayı beklemektedir (Türkiye’de dahi ender bulunabilecek muhteşem bir eserdir).
 

 


 
Çarşı Hamamı: Midilli şehir merkezinde yakınındaki Yeni Cami külliyesinin bir parçası olan, 2000-2001 yıllarında restorasyon geçiren bir Osmanlı hamamıdır. Turistik amaçlı ziyarete açıktır.  
 

2. Kalloni (Kalonya) Körfezi: Kalloni Körfezi kıyısında yer alan tuzlada kısa süreliğine kuş (flamingo) gözlemi gerçekleştirilmiştir. 

   

3. Midilli Fosil Ormanı Doğa Tarihi Müzesi: Eski bir Osmanlı köyü olan Sigri’deki, Doğa Tarihi Müzesi ve Taşlaşmış Fosil Orman Müzesi (The Lesvos Petrified Forest) ziyaret edilmiştir. Bu müze UNESCO Küresel Jeoparkın (UGGP), Avrupa Jeoparklar Ağı’nın (EGN) kurucu üyesi Nikolas Zouros ve UNESCO adına Wolfgang Eder tarafından imzalanan 2004 Madonie Deklarasyonu ile Küresel Jeoparklar Ağı’nın (Global Geopark Network, GGN) ilk üyelerindendir. Ziyaret sırasında Ege Üniversitesi (University of the Aegean) Sosyal Bilimler Okulu Dekanı Prof. Dr. Nikolas Zouros ve Dr. Ilias Valiakos ekibimize bilgilendirme yapmışlardır.

 

Dr. Ilias Valiakos ekibimize bilgilendirme yapmışlardır.

 

4. Molova Osmanlı Kalesi: İlk kez 1373 yılında Cenevizli Francisco Gatelouzon tarafından yapılan ve Osmanlı döneminde bugünkü görünümüne kazandırılan en stratejik askeri noktalardan biri olan Molova Kalesi ile birlikte Molivas Köyü’nde yer alan Osmanlı çeşmesi ve minaresi kesilmiş camisi ziyaret edilmiştir.

 

5. Petra: Petra Köyü, Midilli Adası'nın kuzeybatısında yer alan bir yerleşmedir. Adı geçen köy içinde yer alan kayalıkların üzerindeki Panagia Glykofiloussa Kilisesi ve Türk Konağı'na ev sahipliği yapmaktadır. Bu köy sahiline kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirildi.
 


 
6. Mantamados: Mantamados Taksiarkları Kutsal Haç Kilisesine ziyaret edildi ve Türk kahvesi içecek kadar mola verildi. Adı geçen kilise seramikleriyle ve Manastırdaki ikonanın dünyada insan kanından yapılmış tek ikonaya sahip olmasıyla öne çıkmaktadır.

 


Ziyaretimiz Midilli yerel basınında da yer almıştır:
https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/moyseio-sigri-geoparko/toyrkoi-foitites-toy-panepistimioy-canakkale?fbclid=IwAR2d89aBuPl7hax864T_uRJWpixnusyqkFxtraR4JgkQDsDiQlpnrsOow9c

NOT: Tüm fotoğraflar ekimize aittir. Bu arazi çalışmasındaki katkılarından dolayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt ERENOĞLU, Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ, Eğitim Fakültesi sekreteri Melda BAYKURT, Doğa Tarihi ve Lesvos Petrified Müdürü Dr. Ilias VALİAKOS’a teşekkürlerimizi arz ederiz.