Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

Bölüm Etkinlikleri

TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ’NCE GERÇEKLEŞTİRİLEN SEMPOZYUMLAR

 SEMPOZYUMUN

ADI

BÖLÜM/ANABİLİM

DALI

TARİH VE

YERİ

BİLDİRİLER KİTABI

Güney Marmara Bölümü: Mekânsal Sorunlar ve Çözümler

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı

17-19 Mayıs 2001

ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Çanakkale

Yayımlandı

Tarih Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar

Tarih Eğitimi

18-20 Ekim 2002
ÇOMU EĞİTİM FAKÜLTESİ
Çanakkale

Yayımlanmadı

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi

Ortaöğretim

Sosyal Alanlar Eğitimi

Bölümü

14-16 Mayıs 2008

ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Çanakkale

Yayımlandı

İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

30 Ekim- 1 Kasım 2018

ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Çanakkale

Yayımlandı

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Uzmanlarınca Öğrencilerimize Üç Ayrı Sunum Yapıldı

 

17/11/2023 tarihinde Prof. Dr. Okan YAŞAR koordinatörlüğünde Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı birinci sınıf öğrencileri Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ziyarette bulundu. Tarihi Alan Başkanlığı’nda görev yapan üç ayrı uzman tarafından Başkanlıkça sürdürülen çalışmalar hakkında sunum yapıldı. 45 dakika süren sunumlar sonrasında soru-cevap bölümüne geçildi. Ardından Tarihi Alan sahasında arazi çalışmasına geçildi.

Coğrafya Öğretmenliği TÜBİTAK 2209A Proje Çalıştayı Gerçekleştirildi

Coğrafya Öğretmenliği TÜBİTAK 2209A Proje Çalıştayı Gerçekleştirildi

Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal danışmanlığında hazırlanan iki projenin çıktılarının paylaşıldığı TÜBİTAK 2209-A Proje Çalıştayı Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Serkan Yavuz ve Selma Nur Avcı tarafından yürütülen “Termik Santrallerin Yol Açtığı Hava Kirliliğinin Ölçülmesinde Biyoizleme aracı olarak Karayosunları” başlıklı proje ile İbrahim Kireç tarafından yürütülen “Biyoizleme Aracı Olarak Karayosunların Ağır Metal Kirliliği Kayıtlarının İncelenmesi: Çan havzası, Çanakkale” başlıklı projenin bulgularının paylaşıldığı etkinliğe; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç ve üniversitemiz öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katılım gösterdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal öğrenci projesi çalıştaylarına geçen yıl başladıklarını belirterek, “Coğrafyacıların bugüne kadar eğilmediği bir konuda, karayosunlarının hava kirliliği biyoindikatörleri. İlk kez öğrencilerimiz tarafından Coğrafyacı gözüyle ele alındı” dedi.

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar yaptığı açılış konuşmasında Coğrafya Öğretmenliği programının Türkiye’deki ilk ve tek akredite program olduğunu, sahip olduğu laboratuvar olanaklarının da katkısıyla uluslararası yayın, atıf ve proje performans göstergeleriyle programın artan başarısından bahsetti.

 Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Salih Zeki Genç ise Eğitim Fakültesi’nin TÜBİTAK 2209-A projelerinde üniversitemizde ilk sırada olduğunu belirterek bu başarının her yıl arttığını ifade etti. 
 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu TÜBİTAK 2209-A projelerinin lisans öğrencilerini gelecekte yapacakları akademik çalışmalar ve lisansüstü eğitime hazırladığını, meslek yüksekokulları da dahil tüm akademik birimlerde bu projelerin sayısının artmasını beklediklerini belirterek özellikle lisans düzeyinde 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin bu projelere yönlendirilmesinin önemine işaret etti.

Proje ekiplerinin sunumları ve soru-cevap bölümü sonrasında çalıştay sona erdi.

TÜBİTAK 2237-A “Mirasımı Öğreniyorum” Projesi başarıyla tamamlandı.

TÜBİTAK 2237-A “Mirasımı Öğreniyorum” Projesi başarıyla tamamlandı.

Doç. Dr. Oya ERENOĞLU’nun yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK (BİDEB) 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı tarafından desteklenen “Mirasımı Öğreniyorum” projesi 4-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Projenin amacı, coğrafya öğretmen adaylarına doğal ve kültürel mirasın önemi, aktif öğrenmeye dayalı yöntemlerle aktarmak ve öğretmen adaylarının doğal ve kültürel değerlerin farkına varmalarını sağlamaktır. Böylelikle coğrafya öğretmen adayları, eğitmen olduklarında öğrencilerine doğal ve kültürel mirası daha anlaşılır, somut verilerle ve yaparak-yaşayarak öğretme fırsatı sunabileceklerdir. Proje kapsamında verilen eğitimlerde, teorik ve uygulamalı geziler ile Çanakkale ili sınırları içindeki çeşitli doğal ve kültürel miras ögelerini içeren tarihi mekânlar, arkeolojik alanlar, kültürel müzeler ziyaret edilmiş, öğrencilerin görsel kanıtları görmesi ve yaparak yaşayarak öğrenmeleri sağlanmıştır. Bu geziler sırasında Truva Antik Kenti ve Troya Müzesi, Assos Antik Kenti, Çanakkale Şehitler Abidesi, Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi, Yerbilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi gibi önemli yerler görülmüştür.

Projeye Türkiye’de coğrafya öğretmenliği programı bulunan tüm üniversitelerin eğitim fakültelerinde eğitim gören 20 coğrafya öğretmen adayı kabul edilmiştir. Projenin eğitim kadrosunda ise aşağıda isimleri yer alan alanında uzman hocalar yer almıştır.

Prof. Dr. Abdullah SOYKAN (Balıkesir Üniversitesi)

Prof. Dr. İsa CÜREBAL (Balıkesir Üniversitesi)

Prof. Dr. Niyazi ARSLAN (Çukurova Üniversitesi)

Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Prof. Dr. Nurettin ARSLAN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Prof. Dr. Okan YAŞAR (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Prof. Dr. Rüstem ASLAN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Doç. Dr. Mehmet ŞEREMET (Yüzüncü Yıl Üniversitesi)

Doç. Dr. Ahmet ESENKAYA (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Doç. Dr. Funda ÖRGE YAŞAR (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Ayten ÇALIK (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Öğr. Gör. Gülsen ERGİNAL (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

Bengütaşlardan Günümüze adlı sergi düzenlendi.

Resim önizlemesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 1. sınıf öğrencileri “Türk Dil Bilgisi I: Ses Bilgisi” dersi kapsamında Doç.Dr. Yasemin UZUN ile birlikte 10.01.2023 tarihinde Eğitim Fakültesi Zemin katta düzenledikleri “Bengütaşlardan Günümüze” adlı sergileriyle geçmişimizi günümüze taşımıştır. Ürünlerini oluştururken kullandıkları Köktürk yazısı ile 13 yüzyıl öncesini ve günümüzü bir araya getirmişlerdir.

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin TUBİTAK 2209A Projeleri Saha Uygulamaları Gerçekleştirildi

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Çanakkale Boğazı'nın doğu kıyılarında 11.01.2023 tarihinde saha çalışması yaptı. TÜBİTAK tarafından 2209A kodlu lisans öğrencileri araştırma projeleri kapsamında desteklenen iki projenin saha çalışması uygulaması Çardak ve Umurbey kıyılarında gerçekleştirildi. Coğrafya Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi İrem Melis Yılmaz'ın yürütücülüğünü yaptığı "Çanakkale Boğazı Kıyılarında Metal Kirliliğinin Kara Midyelerindeki (Mytilus galloprovincialis) Kayıtları Üzerine Analitik Bir Çalışma" başlıklı proje ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Şeyma Zeynep Karaman'ın yürütücülüğünü yaptığı " Çanakkale Boğazı Kıyılarında Metal Kirliliği Biyoindikatörü Olarak Deniz Yosunları: Analitik Bir İnceleme" başlıklı projelerin ilk uygulamasında Çardak kıyı oku ve Kemiklialan Köyü kıyılarında örneklemeler yapıldı. Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi ve Fiziki Coğrafya II derslerini alan öğrencilerin de katıldığı çalışma Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştiridi. Öğrencilerimiz örnekleme alanlarından Mytilus örnekleri ile Enteromorpha ve Ulva gibi yeşil alg ve deniz marulu örnekleri topladılar. Çalışma esnasında deniz trafiği, balıkçılık faaliyetleri, evsel atıklar ve diğer kirletici kaynakların Çardak Lagünü ve kıyı oku ile Umurbey deltası plajlarındaki olumsuz etkileri konusunda gözlemler yapıldı. Çardak kıyı kordonunda yakın tarihlerde meydana gelen lodos fırtınasının yol açtığı göçme ve denize doğru kayma etkisi yerinde gözlendi. Proje faaliyetleri Gelibolu Yarımadası'nın Çanakkale Boğazı kıyılarında yapılacak çalışmalarla devam edecek ve araştırma sonuçları 2023 yılı Haziran ayında fakültemizde gerçekleştirilecek proje çalıştayında katılımcılarla paylaşılacak. 

Çanakkale Yöresi Florası ve Endemikler Adlı Seminer Gerçekleştirildi.

“Çanakkale Yöresi Florası ve Endemikler” adlı seminer 05.01.2023 günü saat 14.00’de Fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminerin öncesinde söz alan Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR; “Coğrafya Öğretmenliği Programının akredite olduğu tarih öncesinde olduğu gibi akredite olduktan sonra da akademik etkinliklere aynı kararlılıkla devam ettiğini” belirtti.

Semineri vermesi için davet edilen Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin KARABACAK; Çanakkale yöresinde Osmanlı Devleti döneminden günümüze floristik çalışmalar yapan araştırmacılar ve eserlerini tanıttıktan sonra Çanakkale yöresi vejetasyonunun gösterdiği çeşitliliğin sebeplerini sıraladı. Profesör Karabacak, Çanakkale ili florası envanterinin çıkarılması konusunda yaptığı çalışmaları anlattıktan sonra yayımladığı eserleri tanıttı. Bu çerçevede Çanakkale yöresinde tespit edilen endemik bitkilerin sayısını belirttikten sonra endemik bitkilerden örnekler gösterdi. Profesör Karabacak; Çanakkale yöresinde, “başta madencilik ve sanayi faaliyetleri olmak üzere tarım alanlarının genişletilmesi, karayolu inşa çalışmaları, doğadan toplama ve kontrolsüz otlatma gibi faktörlerin il vejetasyonu ve endemiklerini tehdit ettiğini” belirtti ve endemik bitkilerin korunması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve önerilerini sıraladı. Seminer, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Akademik birikimlerini öğrencilerimiz ile paylaşan Prof. Dr. Ersin KARABACAK’a çok teşekkür ederiz. Seminere; Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanları ile adı geçen anabilim dalları öğrencileri katıldı.

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Etili Seramik Fabrikası'nı Ziyaret Etti.

Resim önizlemesi

Bölümümüz Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Etili Köyü’nde (Çan, Çanakkale) bulunan Etili Seramik Fabrikası'nda 30.12.2022 tarihinde çalışma gerçekleştirdi. Fiziki Coğrafya II dersi kapsamında Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışmaya 20 kişilik öğrenci grubu katıldı. Etili Seramik fabrikasındaki seramik üretim ve ambalajlama aşamaları Üretim Müdürü Ferdi Kurum ve Üretim Yöneticisi Barış Şahin tarafından ekibimize detaylı olarak aktarıldı. Çalışma boyunca İdari ve Sosyal İşler Yöneticisi Sayın Erol Güler grubumuza eşlik ederek öğrencilerimize tesis alanının tanıtımını yaptı. Öğrencilerimize kahvaltı ve öğlen yemeği ikramında bulunularak özel olarak üretilen Atatürk portreli seramikler hediye edildi. Çalışmamıza verdikleri destek için Etili Seramik Fabrika Müdürü Sn.Selçuk Tülek, Erol Güler, Ferdi Kurum ve Barış Şahin'e teşekkür ederiz.

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri üniversitemiz Ulupınar Gözlemevi'nde uygulama çalışması yaptı.

Resim önizlemesi

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri üniversitemiz Ulupınar Gözlemevi'nde uygulama çalışması yaptı. Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi dersi kapsamında 29 Aralık 2022 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe 4. Sınıf öğrencileri katıldı. ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan tarafından öğrencilerimize Evren'in oluşumu, yıldızlar, asteroitler ve meteorlar, güneş sistemi ve ötegezegenler konularında ayrıntılı bilgiler verildi. Ardından gözlemevinde bulunan 30 cm ayna çaplı (LX200 model Schmidt-Cassegrain) teleskop ile Jüpiter ve Ay gözlemi deneyimi yaşatıldı. Soru-cevap bölümü ardından etkinlik sona erdi. Prof. Dr. Faruk Soydugan'a ve çalışmamıza destek veren gözlemevi personeline teşekkür ederiz.

Çanakkale Fen-Mat Başarı Koleji Öğrencileri Coğrafya Öğretmenliği Laboratuvarını Ziyaret Etti.

Resim önizlemesi

Çanakkale Fen-Mat Başarı Koleji 10 sınıf öğrencileri 29 Aralık 2022 tarihinde fakültemiz Coğrafya Öğretmenliği Jeomorfoloji Laboratuvarını ziyaret etti. Coğrafya Öğretmeni Sevil Doğancı ve öğrencilerinden oluşan 30 kişilik öğrenci grubuna Coğrafya Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Pof. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından laboratuvarda yapılan çalışmalar ve kayaç örnekleri hakkında bilgi verildi. Ardından öğrencilerle fakültemiz bahçesindeki çam ağaçlarından birinde artım burgusu ile örnek alımı gerçekleştirilerek, örneklerin mikroskobik analizi ve ağaç halkalarının tuttuğu paleoiklimsel kayıtlar hakkında bilgiler aktarıldı.Soru-cevap bölümü ardından laboratuvar ve saha çalışması sona erdi.

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Bilim ve Teknoloji Uygulama Merkezi (ÇOBİLTUM)'da  uygulama çalışması yaptı. 

Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi dersi kapsamında 21 Aralık 2022 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe 4. Sınıf öğrencileri katıldı. ÇOBİLTUM uzmanlarından Öğr.Gör. Nilay TEZEL öğrencilerimize taramalı elektron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ve örneklerin analize hazırlama ve kaplama işlemleri hakkında bilgiler verdi. Mikroskoplarda yapılan örnek çalışmalar, görüntüleme çalışmaları ve analiz sonuçları hakkında bilgiler verildikten sonra Kimyager Mert AKGÜN tarafından element tayini yapılan ICP-OES ünitesi, mikrodalga, mineral tayinleri yapılan XRD ünitesi yanı sıra kalori, kül ve karbon-kükürt analizleri yapılan ekipmanlar detaylı olarak aktarıldı. Toprak analizleri laboratuvarında yapılan çalışmalar ardından arkeometri laboratuvarına geçildi. Örg.Gör. Tolga ÖZAK tarafından öğrencilerimize portatif XRF cihazı (pXRF) ile metalik madenler üzerinde ölçüm uygulaması yapıldı. Arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular ve laboratuvara analiz için gönderilen olası meteorit örneklerinden yapılan jeokimyasal analizler hakkında bilgiler verildi. Çalışmamıza destek veren ÇOBİLTUM yönetimine ve uzman öğretim elemanlarına teşekkür ederiz.

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Fatih KANA ve Tekirdağ’da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan aynı zaman Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi programında yüksek lisans öğrencisi olan Gülden Fenerci moderatörlüğünde öğretmen ve öğretmen adaylarına yönelik Türkiye’deki 8 CANVA eğitmeninden biri olan Önder Kıraman tarafından 21 Aralık 2022 saat 21.00’da Zoom programı üzerinden CANVA Webinarı verilmiştir. Webinara Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Okan Yaşar, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Avcı, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Funda Örge Yaşar, Doç. Dr. Hulusi Geçgel, Doç. Dr. Yusuf Mete Elkıran, Türkçe Eğitimi Ana Bilim dalı lisans ve yüksek lisans öğrencileri, farklı ana bilim dallarında öğrenim gören lisans öğrencileri, farklı branşlardan öğretmen ve öğretim üyeleri katılmışlardır. Webinarda öğretmen adayları, öğretmenler ve öğretim üyelerine CANVA programı tanıtılmış, uygulamalı etkinlikler yapılmıştır. Webinar sonunda soru cevap etkinliği yoluyla katılımcıların CANVA programı ile ilgili eksik bilgileri tamamlanmıştır.

Coğrafya Öğretmenliği Öğrencileri ÇANAKKALE TEKNOPARK'ı Ziyaret Etti


Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Çanakkale TEKNOPARK'ta uygulama çalışması yaptı.Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi dersi kapsamında 14 Aralık 2022 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe 4. Sınıf öğrencileri katıldı. Çanakkale TEKNOPARK Proje ve İş Geliştirme Departmanı direktörü Burcu Kayacı tarafından TEKNOPARK bünyesinde teknolojik yenilik ve Ar-Ge altyapısını güçlendirme çalışmaları, etkinlikler, bölgenin yazılım ve teknoloji üssü haline getirilmesi amacıyla faaliyet gösteren firmalar ve devam eden projeler hakkında detaylı bilgiler verildi. Etkinlik firma ziyaretleri ve firma temsilcilerinin kısa sunumları ardından son buldu.

Coğrafya Öğretmenliği Öğrencileri Çanakkale Meteoroloji İstasyonunda Uygulama Yaptı

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Çanakkale Meteoroloji İstasyonu’nda uygulama çalışması yaptı. 30 Kasım 2022 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe 2 ve 4. Sınıf öğrencileri katıldı. Fiziki Coğrafya II ve Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi dersleri kapsamında yapılan çalışmada Çanakkale Meteoroloji  İl Müdürü Erol Öztabak tarafından meteoroloji istasyonunda yapılan çalışmalar, tarım, turizm, ulaşım ve kent hizmetlerine yapılan katkılar ve çeşitli kurumsal işbirlikleri, istasyondaki ölçüm aletleri ve meteorolojik tahmin ve izleme çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Çardak Lagününde Doğa Eğitimi Yapıldı

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan YAŞAR danışmanlığında ilgili program 3. sınıf öğrencileriyle Çardak Lagününde doğa eğitimi yapıldı. Kıyı oku veya kordonuyla denizden ayrılan lagünlerin aynı zamanda sucul ve karasal ekosistemlerin yakınlaşma alanı olarak doğa eğitimi yapılabilen iyi bir laboratuvar olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle Çardak Lagününde arazi çalışması yapılarak lagünün oluşumu, coğrafi miras olarak önemi, değerleri, lagünden yararlanma şekilleri ve bu sucul alanı etkileyen çevresel tehditler üzerinde duruldu. Doğa eğitimi ardından Çanakkale Boğazı kıyılarının tarihi coğrafyası anlatılarak arazi çalışması tamamlandı.

Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinden Etili Seramik Fabrikası Üretim
Tesislerine Ziyaret ve Çan Termik Santrali Çevresinde Saha Çalışması Gerçekleştirildi

Bölümümüz Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Etili Köyü’nde (Çan,
Çanakkale) bulunan ve seramik üretmek amacıyla kurulan Etili Seramik Fabrikası üretim tesislerinde
09.11.2022 tarihinde bir çalışma gerçekleştirdi. Öğr. Gör. Gülsen Erginal ve Prof. Dr. Ahmet Evren
Erginal yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışmaya 20 kişilik öğrenci grubu katıldı. Etili Seramik
fabrikasındaki seramik üretim ve ambalajlama aşamaları üretim yöneticisi Sayın Barış Şahin ve
Vardiya Mühendisi Feyzi Hoşer tarafından öğrencilerimize detaylı olarak aktarıldı. Çalışma boyunca
idari ve sosyal işler yöneticisi Sayın Erol Güler grubumuza eşlik ederek öğrencilerimize tesis alanının
tanıtımını yaptı. Öğrencilerimize kahvaltı ve öğlen yemeği ikramında bulunularak günün anısına,
Çanakkale Savaşları için özel olarak üretilen seramikler hediye edildi.

Çalışmanın ikinci bölümünde Çan havzasındaki termik santraller çevresinde çevre sorunları üzerine
bir çalışma yapıldı. Santrallere yakın ve uzak köylerde anakaya üzerinden karayosunu (briyofit)
örnekleri toplanarak karayosunlarının biyoizleme araçları olarak kullanımına dair açıklamalar yapıldı.
Atikhisar Barajı çevresindeki gözlemler ardından çalışma sona erdi.

Çalışmamıza verdikleri destek için Sayın Erol Güler’e, işletme yönetimi ile ön görüşmelerimizi
sağlayan dekanımız Sayın Prof. Dr. Salih Zeki Genç’e ve Etili Seramik Fabrika Müdürü Sayın Selçuk
Tülek’e teşekkür ederiz.