TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
olmak üzere beş ana bilim dalından oluşmaktadır.
Hakkında
Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 15.06.2016 tarihli toplantısında alınan karara istinaden Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü ile Türkçe Eğitimi Bölümü birleştirilerek "Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü" adını almıştır. Bu bölüme; "Sosyal Bilgiler Öğretmenliği" programının eklenmesiyle anabilim dalı sayısı 5'e ulaşmıştır.
Eğitim Fakülteleri bünyesinde uygulanmakta olan Ortaöğretim Alan Öğretmenlerinin Yetiştirilmesine yönelik programlar 11.07.2007 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında yeniden değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirme neticesinde; Birleştirilmiş lisans+Tezsiz Yüksek Lisans Programı (3,5+1.5) uygulamasına son verilerek söz konusu programların lisans eğitiminin beş yıla yayılarak Eğitim Fakültesi bünyesinde verilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede bölümümüz Coğrafya ve Tarih Öğretmenliği programlarına 2008-2009 akademik yılından başlayarak, 2013 yılına kadar lisans öğrencisi alımı yapılmıştır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2014-2015 akademik yılından itibaren ortaöğretim alan öğretmenliği lisans programları tekrardan 4 yıl olarak düzenlenmiştir. Bölümümüz Coğrafya Öğretmenliği Programı'na 2015 yılından itibaren tekrardan lisans öğrencisi alınmaya başlanmıştır.
Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı 1995 yılında Türkçe Eğitimi Bölümü adıyla kurulmuştur. 2016 yılında ise Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı olarak yeniden yapılandırılmıştır. İlgili anabilim dalına 1995-1996 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmaya başlanmıştır. 1996-1997 eğitim-öğretim yılında ise ikinci öğretime de öğrenci alınmaya başlanmıştır. Ancak 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ülke genelinde olduğu gibi ikinci öğretime öğrenci alımı durdurulmuştur. Anabilim Dalımız açılışından itibaren günümüze değin eğitim-öğretim faaliyetlerini kesintisiz sürdürmektedir.
Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı'na 1998-1999 öğretim yılından bu yana bazı yıllarda (2008-2011) kesintiye uğramışsa da lisans öğrencisi alımı devam etmiştir.
· Bölümümüzce; Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih, Coğrafya ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olup öğretmen olmak isteyen öğrencilere yönelik düzenlenen ''Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'' eğitimine destek verilmektedir. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı iki yarıyıl (1 yıl) sürmektedir.
Çalışma Olanakları
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü dahilinde yer alan programların mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı liselerde, orta okullarda, özel okul ve özel öğretim kurslarında Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapabilme olanağına sahiptir.