TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ’NCE GERÇEKLEŞTİRİLEN SEMPOZYUMLAR
SEMPOZYUMUN ADI |
BÖLÜM/ANABİLİM DALI |
TARİH VE YERİ |
BİLDİRİLER KİTABI |
Güney Marmara Bölümü: Mekânsal Sorunlar ve Çözümler |
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı |
17-19 Mayıs 2001 ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ Çanakkale |
Yayımlandı |
Tarih Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar |
Tarih Eğitimi |
18-20 Ekim 2002 |
Yayımlanmadı |
Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi |
Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü |
14-16 Mayıs 2008 ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ Çanakkale |
Yayımlandı |
İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi |
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü |
30 Ekim- 1 Kasım 2018 ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ Çanakkale |
Yayımlandı |
"ÇOMÜ Kaliteli Gençlik Günü "
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinden Troya Müzesine Ziyaret
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı 3. sınıf öğrencileri Çanakkale Troya Müzesi'ni ziyaret etti. 3 Aralık 2021 tarihinde Öğr. Gör. Gülsen ERGİNAL koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ziyarette; Troya Müzesi Müdür Yardımcısı Kemal ÇİBUK tarafından öğrencilerimize Troya Müzesi'nin kuruluş tarihçesi, Troya antik kenti ve müzede sergilenen eserler hakkında detaylı bilgiler verildi.
Sosyal Bilgiler ve Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalları Öğrencilerinden Troya Müzesine Ziyaret
Bölümümüz Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim öğrencileri Kültürel Coğrafya ve Türkiye'nin Turizm Coğrafyası dersleri kapsamında Çanakkale Troya Müzesi'ni ziyaret etti. 12 Ocak 2022 tarihinde Öğr. Gör. Gülsen ERGİNAL koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmada Troya Müzesi uzmanlarından Güney Can GÜLŞAN tarafından öğrencilerimize Troya Müzesi'nin kuruluş tarihçesi, Troya antik kenti ve müzede sergilenen eserler hakkında detaylı bilgiler verildi.
Coğrafya Öğretmenliği Anabilim dalı 2 ve 4. Sınıf öğrencileri ile Mazılık Heyelanı saha çalışması yapıldı.
Coğrafya Öğretmenliği Anabilim dalı 2 ve 4. Sınıf öğrencileri 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılında aldıkları Fiziki Coğrafya II ve Yakın Çevrenin Mekansal Analizi dersleri kapsamında 24.11.2021 tarihinde Mareşal Fevzi Çakmak Köyü’nde heyelan konusunda bir saha uygulaması yaptı. Çalışma Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Dr. Öğr. Üyesi Oya Erenoğlu yürütücülüğünde gerçekleştirildi. Eski Mazılık Köyü'nün yer değiştirmesine yol açan sığ ve derin kayma yüzeyine sahip rotasyonel ve düzlemsel kaymalar yanı sıra köye zarar veren sel yarıntılarındaki kaya çığları ve kaya düşmeleri, bitki örtüsünün tahrip edilmesinden kaynaklanan hızlandırılmış toprak erozyonu konularında bilgiler aktarıldı. Çalışmada ayrıca heyelan sahasındaki farklı türdeki ağaç halkalarında toprak kaymalarından kaynaklanan deformasyonlar da artım burgusu ile alınan örneklerle yerinde gösterildi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na Ziyaret
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na Ziyaret
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan YAŞAR ve aynı anabilim dalının 1. sınıf öğrencileri 23.11.2021 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanlığı sahasında gerçekleştirdiği arazi çalışması kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanlığı’nı ziyaret etti. Öğrencilerimize Alan Yönetimi ve Tanıtım Başkanlığı’nın değerli yetkililerince tarihi alanda tamamlanan ve yürütülen projeler anlatıldı.
Ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sahasında farklı mekânlarda tarihi coğrafya, askeri turizm ve askeri turizmde mekânsal düzenlemeler, savaşta coğrafyayı okuma ilişkileri üzerinde duruldu. Ayrıca bu çalışmada Alçıtepe Köyü’nde Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ziyaret edildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kontrolünde Konya Selçuklu Belediyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin katkılarıyla düzenlenen Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi’ndeki çok başarılı canlandırmaları yerinde görme fırsatı elde edildi. Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin yürüttüğü sağlık hizmetlerinin zihinde canlandırılması fırsatı yakalandı. Cephe gerisinde verilen sağlık hizmetleri hakkında bilgi edinilmiş oldu. Fotoğraflar için tıklayınız...
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinden TKİ Kurumu Çan Linyitleri İşletmesine Ziyaret
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rüştü ILGAR, 4. sınıflarda verdiği Çevre Sorunları dersi kapsamında dersi alan öğrenciler ile 15.11.2021 günü TKİ Kurumu Çan Linyitleri İşletmesine teknik gezi gerçekleştirdi. İşletme Müdürü Sayın Hakan ÖZENÇ öğrencilerimize brifing vermiş ardından da sahada anlatımda bulunarak değişik boyutlarıyla öğrencilerimiz bilgilendirilmiştir.
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencileri “AES 0003 Yakın Çevrenin Mekânsal Analizi” Dersi Kapsamında 6 Kasım 2021 Tarihinde Güzelyalı'da (Çanakkale) Saha Çalışması Gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal’ ın yürütücülüğünde yapılan çalışmada 19. yüzyıl sonlarında başlayan ve 2000'li yıllardan itibaren etkinliği artan heyelanlar nedeniyle Çanakkale-İzmir karayolu ile kıyı çizgisi arasındaki yamaçlarda yerleşim alanlarında gözlenen kayma ve deformasyon izleri öğrencilere uygulamalı olarak gösterildi. Karayolu ötelenmeleri ve yol boyunca heyelan topuklarının yol açtığı şişmeler, konutlarda çarpılmalar, çit ve istinat duvarlarında gözlenen yer değiştirme ve öne eğimlenmeler ile Karaçamlarda öne ve geriye eğimlenme türünden deformasyon yapıları öğrencilere aktarıldı. Jeomorfolojik gözlemler ardından artım burgusu ile sahadaki karaçamlardan artım kalemi örnekleri alındı. Heyelan sahasında gerçekleştirilen dendrokronolojik çalışmada son 50 yılda yavaş dönel (rotasyonel) toprak kaymalarının ağaç halkalarındaki izleri yerinde tartışıldı.
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinden Botanik Bahçesi Ziyareti
Bölümümüz Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılında okutulan AES-0003 Yakın Çevrenin Mekansal Analizi dersi kapsamında 24 Ekim 2021 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik Bahçesi’nde Bitki Coğrafyası saha çalışması gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL yürütücülüğünde yapılan çalışmaya Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Karabacak da destek verdi. Botanik bahçesinde öğrencilerimize Doç. Dr. Ersin Karabacak tarafından sayısı 3000'i bulan odunsu ve otsu bitki türleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Ardından Çanakkale Botanik Bahçesi Herbaryumu'nda çalışmalar devam etti. 25.000 bitki örneğinin bulunduğu ve Uluslararası Herbaryum İndeksi tarafından kabul edilmiş olan herbaryumdaki sunumların ardından çalışma sona erdi.
Fotoğraflar için tıklayınız...
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinden Ulupınar Gözlemevi Ziyareti
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılında okutulan COÖ 2005 Fiziki Coğrafya II dersi kapsamında 25 Ekim 2021 tarihinde üniversitemiz Ulupınar Gözlemevi'ne ziyarette bulundu. Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal yürütücülüğünde yapılan çalışmaya Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Soydugan destek verdi. 2002 yılından itibaren aktif olan gözlemevinde öğrencilerimize Prof. Dr. Faruk Soydugan tarafından Evren'in oluşumu, gökadalar, Samanyolu galaksisi, Güneş sistemi, gezegenler ve astroidler konularında seminer verildi. Ardından gözlemevindeki en büyük teleskop olan T122 teleskobu tanıtıldı. Soru-cevap bölümü ardından faaliyet sona erdi.
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Mehmet Akif Anma Programı bölümümüz Öğretim üyesi tarafından gerçekleştirildi |
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Halil Ersin AVCI tarafından “Hakkın Sesi: Mehmet Akif” temalı bir konferans verildi. Çanakkale Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 20- 27 Aralık Mehmet Akif ERSOY’u anma haftası nedeniyle 26.12.2019 Perşembe günü saat 10.30’da Nedime Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa okul müdürleri, öğretmeler, ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Büyük ilgi gören konferansta Dr. Avcı tarafından hazırlanan “Bir Destan Adam: Mehmet Akif Ersoy” belgeselinin de gösterimi gerçekleştirilmiştir. Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/canakkale-il-milli-egitim-mudurlugunun-mehmet-akif |
Lapseki Belediyesinin Vatan Şairi Mehmet Akif programına bölümümüz Öğretim Üyesi konferans ile katkı verdi. |
Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programları kapsamında Akif’in vefat ettiği gün ve saatte Lapseki Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Bölümümüz Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Halil Ersin Avcı tarafından bir konferans verildi. 27 Aralık 2019 Cuma akşamı Lapseki Belediyesi Sosyal Tesislerinde saat 19.00’da gerçekleştirilen organizasyona ilgi büyük oldu. Konferans sonrası, Mehmet Akif konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de Dr. Halil Ersin AVCI tarafından takdim edildi. Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/lapseki-belediyesinin-vatan-sairi-mehmet-akif-prog
|
COĞRAFYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI SEMİNERLERİ 2018-1 |
|
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümünce Fidan Dikme ve Ağaçlandırma Etkinliği Düzenlendi |
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından fidan dikme ve ağaçlandırma etkinliği gerçekleştirildi. 21 Mart-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası ve Ağaç Bayramı kapsamında gerçekleştirilen fidan dikme etkinliği 20 Mart 2018 Salı günü Çanakkale Merkez ilçe Kızılcaören Köyü Çanakalan Mahallesi civarındaki ağaçlandırma sahasında gerçekleştirildi. Etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Doç. Dr. Rüştü Ilgar, Dr. Öğr. Üyesi Hayri Çamurcu, Dr. Öğr. Üyesi Oya Erenoğlu, Arş. Gör. Erdal Öztura; Edebiyat Eğitimi Anabilim dalından Arş. Gör. Dr. Gamze Çelik; Tarih Eğitimi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Mesut Yavaş; Türkçe Eğitimi Anabilim dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esin Yağmur Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Funda Örge Yaşar katıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden ise Orman Mühendisi İlhan Karaduman ve arkadaşları katıldı. Fidan dikme ve ağaçlandırma etkinliği öncesinde söz alan Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR; “Türkiye orman varlığını sürekli artıran az sayıdaki ülkelerden biridir. Ülkemizde 2000 yılında 20.7 milyon hektar olan orman alanı günümüzde 22.3 milyon hektara ulaşmıştır. Türkiye son yıllarda orman alanlarını 1.5 milyon hektar kadar arttırmıştır. Ülkemiz 2023 yılına kadar orman alanlarını ülke yüzölçümünün % 30’una çıkarılması amaçlanmaktadır. Türkiye'de kişi başına düşen verimli orman alanı 0,16 ha iken, dünya ortalaması ise 0,6 ha’dır. Ortak geleceğimiz için yapacağımız en faydalı çalışmalardan biri de fidan dikme ve ağaçlandırma yapmaktan geçmektedir. Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü tarafından, fidan dikme etkinliğinin bu etkinlikle sınırlı kalmayacağı, bunun bir geleneğe dönüştürüleceğini” söyledi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki GENÇ ise “Orman yangınları tehdidi karşısında ormanlarımızın tehlikede bulunması önemli bir sorundur. Bu sorun eğitim yolu ile çözülebilir. Okul öncesinden başlayarak, orman ve ağaç sevgisi ile ormanları koruma bilinci tüm eğitim kademelerinde sürdürülmelidir.” dedi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden Orman Mühendisi İlhan Karaduman ise usulüne uygun bir fidan dikme faaliyetinin nasıl olacağı konusunda bilgiler verdi. Coğrafya Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dallarından 300 öğrencinin katıldığı etkinlik kapsamında 1.500 fıstık çamı fidanı toprakla buluşturuldu. Etkinlik öğrencilere yapılan pilav ikramıyla sona erdi. Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/turkce-ve-sosyal-bilimler-egitimi-bolumunce-fidan- |
İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu Başladı. |
İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu Başladı Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu İÇDAŞ Kongre Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda başladı. Sempozyumun açılış törenine Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, dekanlar, müdürler, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar, bilginin artış hızı ve donanımlı öğretmene olan ihtiyaç, öğretmen eğitiminin önemini her geçen gün artırıyor diyerek; “Çağın gelişen ve değişen koşullarına uyum sağlayan yaratıcı, araştırmacı ve toplumun gereksinimlerine cevap veren öğretmenlerin yetiştirilmesi şüphesiz ülke kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle eğitimin tüm kademelerinde disiplinler arası çalışmalarda bulunan toplumsal değişim sürecini yönlendiren öğretmenler nitelikli bir eğitimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu görüşler doğrultusunda İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu, ulusal ve uluslararası düzeyde öğretmen yetiştiren kurumlar arasında işbirliğinin artırılmasına, akademik araştırmaların paylaşılıp eğitim sürecinin geliştirilmesine destek olmayı amaçlamaktadır” dedi. Prof. Dr. Yaşar; üç gün sürecek sempozyumda Coğrafya Eğitimi, Din Eğitimi, Edebiyat Eğitimi, Felsefe Eğitimi, Psikoloji Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyoloji Eğitimi, Tarih Eğitimi, Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil Eğitimi yanı sıra Eğitim Bilimleri, öğretmen yetiştirme sosyal bilimler ve eğitim alanında uluslalararası ve ulusal düzeyde gerçekleştirilen uygulamalar ve karşılaşılan sorunlarının ele alınacağının bilgisini verdi. Prof. Dr. Yaşar konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti. Sosyal Bilimler Alanında Yapılan Çalışmalar Desteklenmeli ve Teşvik Edilmeli Eğitim Fakültesi binasının en kısa zamanda faaliyete geçmesi konusunda göstermiş olduğu gayret dolayısı ile Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında Dekan Prof. Dr. Salih Zeki Genç, “Ülkemizde sosyal bilimler alanında öncelikli yapılması gereken çalışmalardan biri bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesidir” dedi. 10 Temada 145 Sözlü Bildiri, 8 Ayrı Ülkeden Katılım Dekan Genç, Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumunun amacının sosyal bilimler alanında araştırma yapan bilim insanlarını bir araya getirerek, bilimsel araştırmaların desteklenmesini ve teşvik edilmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Eğitim Fakültesi olarak Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumunun ikincisine ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Genç, Sempozyumda 10 temada 145 sözlü bildiri sunulacağını, 6 davetli konuşmacının uzmanlık alanları doğrultusunda sunumlarda bulunacaklarını, sempozyuma 8 ayrı ülkeden katılım sağlandığını bilgisini verdi. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise konuşmasında eğitimi sihirli kimyasal bir formüle benzeterek bu formülü oluşturan her bir unsurun çok önemli olduğunun altını çizdi ve aile içindeki eğitimin önemine dikkat çekti. Eğitim Aile İçinde Başlar “Eğitim tek bir şey üzerine odaklanarak açıklanabilecek, geliştirilebilecek bir şey değil. Aile içerisinde alınan eğitimden, eğitimin yöntemlerine, içeriğine, güncellenmesine, öğretmenlerimizin niteliklerine kadar birçok önemli faktörden oluşan sihirli bir süreç. Biz bazen bunlardan biri veya birkaçı üzerine odaklanarak karşılaştığımız sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı arzu ettiğimiz sihirli karışım eksik kalıyor. Türkiye, genç nüfusu oldukça fazla olan bir ülke. Dolayısıyla eğitim de o derece önemli. Benim kanaatim; bu sihirli formülün içindeki her bir şeye ayrı ayrı önem verilmesi gerekiyor. Eğer biz aile içi eğitimi ihmal ediyorsak daha sonra yaptığımız birçok şey eksik kalıyor.” Rektör Acer konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen, katkı sunan herkese çok teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Tamer Bektaş önderliğinde bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Sempozyum açılış töreni, katkı sunan kurum ve kişilere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. https://www.comu.edu.tr/haber-18277.html
|
İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumunun Gala Yemeği Yapıldı |
Haber- Fotoğraf : Ahmet Türker Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu’nun gala yemeği Dardanos Yerleşkesinde yapıldı. Gala yemeğine Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, dekanlar, müdürler ve eğitimciler katıldı. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, gala yemeğinde yaptığı konuşmada; “Sempozyumuna katılan değerli eğitimcilere ve konuklara sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi. ÇOMÜ olarak İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Acer, sempozyuma katkı sunan herkese teşekkür etti. |
İki Gözümün Çiçeği adlı şiir dinletisi gerçekleştirildi. |
İki Gözümün Çiçeği adlı şiir dinletisi gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Özden ve öğrencileri tarafından hazırlanan İki Gözümün Çiçeği adlı şiir dinletisi Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, ÇOMÜ’lü idareciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar. Programda söz alan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç; üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal faaliyetlere katkıda bulunma görevleri olduğuna değinerek “Toplumsal gelişmeye katkı sağlama adına yapılabilecek sosyal faaliyetler, çok daha kalbe ve ruha dokunan, kişiye bire bir etki eden etkinliklerdir. Şu an o etkinliklerden birindeyiz. Geleneksel hale gelen bu etkinlikte eminim keyifli zaman geçireceğiz. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Mehtap Hoca olmak üzere tüm bölüme ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ise 27.yılını tamamlamak üzere olan üniversitemizde bu yıl 6.sı düzenlenen Şiir Dinletisi gibi farklı temalarda yapılan etkinliklerin oluşturduğu zenginliğe dikkat çekerek “Bu akşamın hazırlanmasında emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Mehtap Hocamızın hazırlamış olduğu bu etkinliğin daha uzun yıllar sürmesini diliyorum. Katılımlarıyla öğrenci arkadaşlarımızı cesaretlendiren kıymetli misafirlere de hoşgeldiniz diyor ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Programda, öğrenciler solo ve oratoryo şeklinde şiirlerini dinleyicilerle paylaştılar. |
ÇOMU Ulupınar Gözlem Evine Ziyaret
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL ve öğrencilerimiz 14 Mayıs 2018 tarihinde ÇOMU Ulupınar Gözlem Evini ziyaret etti. Ulupınar Gözlemevi, 2001 yılında kurulmuş, 19 Mayıs 2002 tarihinde resmen açılmıştır. Gözlemevi Çanakkale merkezine 10 km uzaklıkta "Radar Tepesi"nin güney yamacında Ulupınar Köyü'ne yakın bir bölgede, 410 m yükseklikte yer almaktadır. Gözlemevinde üç robotik teleskop ve bir meteoroloji istasyonu bulunmaktadır. Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN tarafından öğrencilerimize Gözlemevinde yürütülen çalışmalar, Evrenin oluşumu ve Güneş Sistemi hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğrenci ve Öğretim Elemanları İç Anadolu Bölgesi, Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde Arazi Çalışmasında Bulundu |
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğrenci (lisans ve lisansüstü) ve öğretim elemanları 27 Nisan 2018 -01 Mayıs 2018 tarihleri arasında İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nde de Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde arazi çalışmasında bulundu. Adı geçen bölge ve bölümlerin doğal, beşeri ve ekonomik çevrelerine ilişkin yerinde değerlendirmelerde bulunularak, öğrencilerin ilgili bölgeler coğrafyasına ilişkin yeni kazanımlar elde etmeleri sağlandı. Arazi Çalışmasına, koordinatör Doç. Dr. Rüştü ILGAR yanı sıra, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Hayri ÇAMURCU ve Dr. Öğr. Üyesi Oya ERENOĞLU katıldı. Arazi çalışmasının ilgili bölgelerin Kültür Coğrafyasına yönelik yerinde değerlendirmeler yapma imkânı tanıması nedeniyle bu çalışmaya Sosyal Bilgiler Eğitimi ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı’ndan da öğrenciler katılmıştır. Ayrıca bu etkinliğe Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Funda ÖRGE YAŞAR ve Ezine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Cüneyt ERENOĞLU katıldı. Bölümümüz anabilim dalları öğrencilerinin bilgi ve görgülerini arttırmaya yönelik, yurtiçi ve daha önceki yıllarda olduğu gibi yurtdışı doğa ve kültür temelinde araştırma-inceleme gezilerine devam edilecektir. Fotoğraflar için tıklayınız...http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/cografya-egitimi-anabilim-dali-ic-anadolu-bolgesi- |
Gül Seli Şiir Dinletisi, NFK Tiyatro Salonu’nda Gerçekleştirildi |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Özden ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen Gül Seli şiir dinletisi, Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç ile ÇOMÜ’lü idareci, akademisyen ve öğrencilerin katıldığı etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, bu yıl 5.si gerçekleştirilen şiir dinletisi etkinliğinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç ise fakültenin çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiğini belirterek “Bu etkinliklerin içinde kalbe dokunan, ruhu okşayan önemli çalışmalardan biri de bu şiir dinletisi. Hissiyatı yoğun bu güzel etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenleri kutluyorum” dedi. http://www.comu.edu.tr/haber-17814.html Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/gul-seli-siir-dinletisi-nfk-tiyatro-salonunda-gerc |
"Bir El Uzat Bir Okul Hayat Bulsun" sosyal projesi gerçekleştirildi... |
“BİR EL UZAT BİR OKUL HAYAT BULSUN” -SOSYAL PROJE- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Dördüncü Sınıf öğrencileri, 2018-2019 akademik yılı bahar yarıyılında Prof.Dr.Muhammet ERAT’ın sorumluluğunda “Sosyal Proje Geliştirme” dersi kapsamında Bayramiç’in Çırpılar Köyü’ndeki okulları “Bir El Uzat Bir Okul Hayat Bulsun” projesi bağlamında ziyaret etti. Çanakkale şehir merkezine uzak olması nedeniyle İlimiz Bayramiç ilçesine bağlı Kazdağları eteğinde bulunan Çırpılar Köyü İlk ve Ortaokulları tercih edildi. Öncesinde kapsamlı bir hazırlık ve planlama sürecinden geçen proje ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi’nden malzeme yardımı alındı ve öğrencilerin kendi aralarında topladığı paralarla alınan malzemelerle birlikte okula gidildi. Öncelikle okulun eksiklerini tamamlamak ve öğrenciler için okulu daha eğlenceli bir hale getirebilmek için çeşitli bahçe düzenlemeleri yapma, yemekhane boyama, okul merdivenlerine öğretici yazılar yazma, öğrenciler için basketbol, voleybol, seksek gibi alan çizimleri yapma, yıpranmış sıraları zımparalama gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Ortaokul öğrencilerini de dahil etmek amacıyla ellerini boyayarak duvara el izleri çıkarıldı. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencileri bu projeleriyle, el birliği ile Çırpılar İlk ve Ortaokulunda bir hatıra bırakmış oldu. Öğrencilerimiz gün sonunda okuldan mutlu bir şekilde ayrılarak eğitim hayatlarının son gününü bu güzel proje ile taçlandırmış oldular. Bu projenin gerçekleşmesinde katkıları olan Çırpılar İlk ve Ortaokulu Müdürü Olcay ÖZEN ile Okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Harun AKAY’a teşekkür ederiz. Proje Kapsamında Okulun İçinde ve Dışında Yapılan Etkinlikler ile İlgili Grup Başkanlarının Görüşleri “Yapılan ziyaretin kapsamı okulu yeni renklerle ve çizimlerle canlandırmak, öğrencilerin motivasyonunu arttırmak, bilgilendirmek ve eğlendirmekti. Bu kapsamda yemekhanenin duvarı boyanarak eğlenceli, iştah açıcı ve sağlıklı besinler tüketmeyi teşvik edici resimler çizildi. Bahçede kaybolmaya yüz tutmuş basketbol ve voleybol çizgileri öğrencileri hem oyun oynamaya hem de spor yapmaya teşvik etmesi amacıyla yeniden boyandı. Bahçeye grafiti tarzıyla yazılar yazıldı, satranç ve dokuztaş, çizgi atlama, dama gibi yeni oyunlar çizilerek ve banklar boyanarak okulun çehresi canlandırıldı. Okulun merdivenlerine sık kullanılan bazı sözcüklerin doğru ve yanlış yazılışları yapıştırılarak öğrencilerin bilinçlenmeleri sağlandı. Yeni renklerine ve oyunlarına kavuşan öğrencilerin sevinçleri yüzlerinden okunur cinstendi. Okulun öğretmenleri de çok eğlendiklerini ve bu tarz etkinliklerin öğrencilerin motivasyonunu arttırmada çok önemli olduğunu, yapılacak başka etkinliklere de okullarının ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşılayacaklarını belittiler.” dedi (Mustafa KARA). “Bir grupta okuldaki merdivenleri yazılarla süsleme görevini üstlendi. Merdivenlere Türkçe dersinde çok kez öğrendiğimiz fakat günlük hayatta kullanırken sıkça karıştırdığımız kelimelerin doğru ve yanlış yazımlarını yazıp yapıştırdık. Böylece çocuklar bu kelimelerin hem yanlış yazımını görecek hem de doğru yazımını görerek yazım yanlışlarını giderme fırsatını yakalayabilecektir.” dedi (Seher DEMİRCAN). “Yaptığımız proje kapsamında okulun ihtiyaçlarını tespit etmek için okula yapmış olduğumuz ziyaret sırasında okulda bulunun sıraların üzerlerinin karalanmış ve kirli olduğunu tespit ettik ve bir grup olarak öğrencilerin daha temiz ve masalarda çalışmaları gerektiğini düşündük ve zımpara yapmak için bir grup oluşturduk. Projemizi gerçekleştirmek için gittiğimizde sınıflardan masaları çıkartarak okul bahçesinde zımparalayıp üzerine de vernik yaptık. Böylece öğrencilerin gelecekleri kadar temiz ve parlak sıraları onlar için hazırlamış olduk.” dedi (Gökmen UYGUN). “Sosyal Proje Geliştirme dersi kapsamında gittiğimiz Bayramiç Çırpılar Köyü İlkokulu/Ortaokulu’nda daha önce planladığımız gruplarımızla yemekhane binasını düzenleme ve güzelleştirme görevi bizdeydi. Yemekhane binasında boş olan duvarlara sağlıklı yiyecekler, sebze, meyve resimleri çizip boyadık. Yemekhane girişine ‘Afiyet Olsun’ yazısı yazdık, odanın bir duvarına öğrencilerin ellerini boyayarak onların da katkıda bulunup daha çok benimsemesini sağlamak amacıyla renkli boyalarla el baskısı yaptırdık. Aynı bina içerisinde bulunan kütüphane raflarına da belediyeden aldığımız destek ile öğrenci seviyelerine uygun hikaye kitapları ve romanları yerleştirdik. Biz bu görevimizi yerine getirirken öğrencilerin yüzündeki mutluluğu görmek yaptığımız işi ve lisans hayatımızın son ders gününü daha anlamlı kıldı.” dedi (Berkay BALABAN). “Biz duvar boyama ekibi olarak renk renk boyalarımızı kaptık ve çocuklarla beraber okulun girişine kelebekler ve ağaçlar çizdik, okulun adını yazdık ve imzamızı bıraktık ki ileride onlar da bir çocuğun hayatına dokunmayı istesin.” dedi (Emel İlayda PADAR). Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/bir-el-uzat-bir-okul-hayat-bulsun |
"Afrika'da Coğrafya Farkındalığı Haftası" Sergisi Gerçekleştirildi. |
"Afrika'da Coğrafya Farkındalığı Haftası" Sergisi Gerçekleştirildi Ulusal Coğrafya Topluluğu (National Geographic Society) "Afrika'da Coğrafya Farkındalığı Haftası" kapsamında, Fakültemiz Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı'nda 2 ve 3. sınıf düzeyinde Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU tarafından okutulmakta olan Coğrafi Bilgi Sistemleri dersini alan öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmalardan oluşan "ATLAS" sergisi; Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Salih Zeki GENÇ, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR, öğretim elemanları Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL, Dr. Öğr. Üyesi Funda ÖRGE YAŞAR ve Arş. Gör. Erdal ÖZTURA ile ilgili anabilim dalı öğrencilerinin katılımı ile 28.11.2019 günü gerçekleşti. Coğrafi Bilgi Sistemleri dersi kapsamında kullanılan ArcGIS yazılımında yer alan ArcMap, ArcCatalog ve ArcGlobe araçları yardımıyla öğrencilerimiz Afrika Kıtasına ilişkin sırasıyla ülkeler, büyük şehirler, nehirler, vahşi yaşam, topoğrafya ve nüfus yoğunluğu temalarında çalışmışlardır. Bilgisayar yazılımlarını kullanma ve ders materyallerini teknolojiye dayalı olarak üretme becerilerinin öğrencilere kazandırıldığı etkinlikler sayesinde "Harita Ressamlığı" perspektifi ile çalışmaya katılan her bir öğrenci farklı teknik, renklendirme, tonlama ve semboller kullanarak kendi özgün haritalardan oluşan atlas paftaları üretmiştir. Ulusal Coğrafya Topluluğu tarafından ilan edilen ve her yıl Kasım ayında çeşitli etkinliklerle kutlanan "Afrika'da Coğrafya Farkındalığı Haftası" kapsamında düzenlenen "ATLAS" sergisi büyük ilgiyle karşılanmış olup hafta boyunca Fakültemiz Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı'nda ziyaret edilebilir. Fotoğraflar için tıklayınız...http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/afrikada-cografya-farkindaligi-haftasi-sergisi-ger |
"Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Konferans Dizisi" Başladı. |
"Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Konferans Dizisi" Başladı. Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü 2019-2020 Öğretim Yılı Konferansları Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Dinç'in "Folklor Sinema ve Mizah Ekseninde Kemal Sunal Filmleri" isimli konferansıyla başladı.
Fakültemiz Konferans Salonunda 06/12/2019 Cuma günü saat 11.00'de gerçekleştirilen konferansta Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Salim Razı'ın açış konuşmalarının ardından, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Dinç, "folklor, sinema tarihi ve mizah" kavramlarının ışığında Kemal Sunal'ın rol oynadığı filmlerin çözümlenmesi çerçevesinde çeşitli örnekler sunarak, sinema filmlerinin hem birer edebi metin, hem de icra ortamı olarak görsel ve işitsel temsilleri ile çözümlenebileceği fikri üzerinde durdu.
Çok sayıda öğrencinin ve akademisyenin ilgi gösterdiği konferansın ardından düzenlenen törende konuşmacıya çiçek ve Dekanlığın hazırlamış olduğu "Teşekkür Belgesi" takdim edildi. Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/kemal-sunal-konferans |
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı’nca Doğa Yürüyüşü Gerçekleştirildi |
Çanakkale Savaşları’nın gerçekleştiği Gelibolu Yarımadası’nda ecdadımız tarafından Düvel-i Muazzama’ya karşı verilen vatan mücadelesini gönüllere nakşetmek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’nın hem kültürel ve savaş tarihî mirasının, hem de doğal dokusunun korunmasına yönelik farkındalık yaratmak gayesiyle 15 Ekim 2017 tarihinde doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı’nca ekoturizm kapsamında rekreasyonel faaliyetlerden biri olan doğa yürüyüşüne (hiking) başta Coğrafya Eğitimi Anabilim dalı olmak üzere Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi anabilim dallarından toplam 70 öğrenci katıldı. Doğa yürüyüşüne Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR’ın yanı sıra; Yard. Doç. Dr. Oya ERENOĞLU ve Yard. Doç. Dr. Funda ÖRGE YAŞAR katıldı. Ayrıca bu rekreasyonel faaliyete Mühendislik Fakültesi Jeodezi Bölümü’nden Doç. Dr. Cüneyt ERENOĞLU da katıldı. Doğa yürüyüşünün gerçekleştirilmesine çeşitli katkılarından ötürü başta Sayın Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki GENÇ olmak üzere, Coğrafya Eğitimi öğretim elemanlarından Doç. Dr. Rüştü ILGAR ve Arş. Gör. Edal ÖZTURA’ya çok teşekkür ederiz. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı'nca, bundan sonraki doğa yürüyüşünün Kazdağı’nda gerçekleştirmesi kararlaştırıldı. Fotoğraflar için tıklayınız... http://sbte.egitim.comu.edu.tr/galeriler/cografya-egitimi-anabilim-dali-baskanliginca-doga- |
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğrenci ve Öğretim Elemanları Balkan Ülkelerinde Kültür Gezisinde Bulundu. |
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi anabilim dallarından bir grup öğrenci (lisans ve lisansüstü) ve öğretim elemanı 26 Nisan -01 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan’ı kapsayan kültür gezisinde bulundu. Adı geçen ülkelerin doğal, beşeri ve ekonomik çevrelerine ilişkin yerinde değerlendirilmelerde bulunularak, öğrencilerin Balkan Coğrafyasına ilişkin yeni kazanımlar elde etmeleri sağlandı. Kültür gezisine; gezi koordinatörü Doç. Dr. Rüştü ILGAR yanı sıra, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan YAŞAR, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Hayri ÇAMURCU, Yard. Doç. Dr. Oya ERENOĞLU ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Yard. Doç. Dr. Funda ÖRGE YAŞAR katıldı. Ayrıca geziye Üniversitemiz akademik ve idari personelinden de katılım oldu. Bölümümüz Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencileri 2011 yılında Midilli Adası (Yunanistan) ve 2016 yılında da Balkan ülkelerinden Yunanistan, Makedonya ve Kosova’ya kültür gezisinde bulunmuştu. Bölümümüz öğrencilerinin bilgi ve görgülerini arttırmaya yönelik, çevre ülkelere araştırma-inceleme gezilerine devam edilecektir.
|