"Bir El Uzat Bir Okul Hayat Bulsun" sosyal projesi gerçekleştirildi...
“BİR EL UZAT BİR OKUL HAYAT BULSUN”
-SOSYAL PROJE-
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Dördüncü Sınıf öğrencileri, 2018-2019 akademik yılı bahar yarıyılında Prof.Dr.Muhammet ERAT’ın sorumluluğunda “Sosyal Proje Geliştirme” dersi kapsamında Bayramiç’in Çırpılar Köyü’ndeki okulları “Bir El Uzat Bir Okul Hayat Bulsun” projesi bağlamında ziyaret etti. Çanakkale şehir merkezine uzak olması nedeniyle İlimiz Bayramiç ilçesine bağlı Kazdağları eteğinde bulunan Çırpılar Köyü İlk ve Ortaokulları tercih edildi. Öncesinde kapsamlı bir hazırlık ve planlama sürecinden geçen proje ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi’nden malzeme yardımı alındı ve öğrencilerin kendi aralarında topladığı paralarla alınan malzemelerle birlikte okula gidildi. Öncelikle okulun eksiklerini tamamlamak ve öğrenciler için okulu daha eğlenceli bir hale getirebilmek için çeşitli bahçe düzenlemeleri yapma, yemekhane boyama, okul merdivenlerine öğretici yazılar yazma, öğrenciler için basketbol, voleybol, seksek gibi alan çizimleri yapma, yıpranmış sıraları zımparalama gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Ortaokul öğrencilerini de dahil etmek amacıyla ellerini boyayarak duvara el izleri çıkarıldı.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencileri bu projeleriyle, el birliği ile Çırpılar İlk ve Ortaokulunda bir hatıra bırakmış oldu. Öğrencilerimiz gün sonunda okuldan mutlu bir şekilde ayrılarak eğitim hayatlarının son gününü bu güzel proje ile taçlandırmış oldular. Bu projenin gerçekleşmesinde katkıları olan Çırpılar İlk ve Ortaokulu Müdürü Olcay ÖZEN ile Okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Harun AKAY’a teşekkür ederiz.
Proje Kapsamında Okulun İçinde ve Dışında Yapılan Etkinlikler ile İlgili
Grup Başkanlarının Görüşleri
“Yapılan ziyaretin kapsamı okulu yeni renklerle ve çizimlerle canlandırmak, öğrencilerin motivasyonunu arttırmak, bilgilendirmek ve eğlendirmekti. Bu kapsamda yemekhanenin duvarı boyanarak eğlenceli, iştah açıcı ve sağlıklı besinler tüketmeyi teşvik edici resimler çizildi. Bahçede kaybolmaya yüz tutmuş basketbol ve voleybol çizgileri öğrencileri hem oyun oynamaya hem de spor yapmaya teşvik etmesi amacıyla yeniden boyandı. Bahçeye grafiti tarzıyla yazılar yazıldı, satranç ve dokuztaş, çizgi atlama, dama gibi yeni oyunlar çizilerek ve banklar boyanarak okulun çehresi canlandırıldı. Okulun merdivenlerine sık kullanılan bazı sözcüklerin doğru ve yanlış yazılışları yapıştırılarak öğrencilerin bilinçlenmeleri sağlandı. Yeni renklerine ve oyunlarına kavuşan öğrencilerin sevinçleri yüzlerinden okunur cinstendi. Okulun öğretmenleri de çok eğlendiklerini ve bu tarz etkinliklerin öğrencilerin motivasyonunu arttırmada çok önemli olduğunu, yapılacak başka etkinliklere de okullarının ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşılayacaklarını belittiler.” dedi (Mustafa KARA).
“Bir grupta okuldaki merdivenleri yazılarla süsleme görevini üstlendi. Merdivenlere Türkçe dersinde çok kez öğrendiğimiz fakat günlük hayatta kullanırken sıkça karıştırdığımız kelimelerin doğru ve yanlış yazımlarını yazıp yapıştırdık. Böylece çocuklar bu kelimelerin hem yanlış yazımını görecek hem de doğru yazımını görerek yazım yanlışlarını giderme fırsatını yakalayabilecektir.” dedi (Seher DEMİRCAN).
“Yaptığımız proje kapsamında okulun ihtiyaçlarını tespit etmek için okula yapmış olduğumuz ziyaret sırasında okulda bulunun sıraların üzerlerinin karalanmış ve kirli olduğunu tespit ettik ve bir grup olarak öğrencilerin daha temiz ve masalarda çalışmaları gerektiğini düşündük ve zımpara yapmak için bir grup oluşturduk. Projemizi gerçekleştirmek için gittiğimizde sınıflardan masaları çıkartarak okul bahçesinde zımparalayıp üzerine de vernik yaptık. Böylece öğrencilerin gelecekleri kadar temiz ve parlak sıraları onlar için hazırlamış olduk.” dedi (Gökmen UYGUN).
“Sosyal Proje Geliştirme dersi kapsamında gittiğimiz Bayramiç Çırpılar Köyü İlkokulu/Ortaokulu’nda daha önce planladığımız gruplarımızla yemekhane binasını düzenleme ve güzelleştirme görevi bizdeydi. Yemekhane binasında boş olan duvarlara sağlıklı yiyecekler, sebze, meyve resimleri çizip boyadık. Yemekhane girişine ‘Afiyet Olsun’ yazısı yazdık, odanın bir duvarına öğrencilerin ellerini boyayarak onların da katkıda bulunup daha çok benimsemesini sağlamak amacıyla renkli boyalarla el baskısı yaptırdık. Aynı bina içerisinde bulunan kütüphane raflarına da belediyeden aldığımız destek ile öğrenci seviyelerine uygun hikaye kitapları ve romanları yerleştirdik. Biz bu görevimizi yerine getirirken öğrencilerin yüzündeki mutluluğu görmek yaptığımız işi ve lisans hayatımızın son ders gününü daha anlamlı kıldı.” dedi (Berkay BALABAN).
“Biz duvar boyama ekibi olarak renk renk boyalarımızı kaptık ve çocuklarla beraber okulun girişine kelebekler ve ağaçlar çizdik, okulun adını yazdık ve imzamızı bıraktık ki ileride onlar da bir çocuğun hayatına dokunmayı istesin.” dedi (Emel İlayda PADAR).